Verlies verdient aandacht | 6 oktober 2020

Praktische info

Categorie
Rouw en verlies
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
6
Kosten
€ 199
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met verlies. Bij verlies wordt vaak gedacht aan overlijden, maar verlies heeft vele gezichten. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, scheiding van ouders, beëindigen van een vriendschap, de dood van een geliefd huisdier en ziekte binnen het gezin of de familie. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier, ongeacht met welke verlieservaring iemand te maken krijgt. Een verlieservaring heeft niet alleen impact op een persoon, maar ook op de omgeving van die persoon. Binnen een gezinssysteem kan een verlieservaring van (een van de) ouders bijvoorbeeld van invloed zijn op de ontwikkeling van een kind of jongere.

Als zorgverlener binnen een gezinssysteem is het belangrijk te signaleren welke impact het verlies op een persoon of het gezinssysteem heeft. Hoe herken je rouw en wat is uitgestelde rouw? Wat kun je voor iemand doen en hoe ga je een gesprek aan met iemand die in rouw is? Wanneer moet je je zorgen maken en verwijzen? Dit zijn vragen waar veel zorgverleners tegenaan lopen en waar je tijdens de cursus ‘Verlies Verdient Aandacht’ antwoorden op krijgt. De scholing richt zich op wat jij als zorgverlener kunt betekenen voor een gezin, een kind of jongere, door tijdig rouw te (h)erkennen of op te merken wanneer rouw wordt ontkend of uitgesteld.

Voor wie


Gezinsbegeleiders, medewerkers in de Jeugdzorg en iedereen die werkzaam is binnen een gezinssysteem, zoals kinderverpleegkundigen.

Leerdoelen


Na het volgen van de scholing weet je:
- Wat verlies en rouw is volgens de nieuwste inzichten
- Wat de impact van een verlies kan zijn binnen een gezin
- Hoe kinderen rouwen in verschillende leeftijd- en ontwikkelingsfasen en welke invloed dit kan hebben op hun ontwikkeling
- Heb je inzicht in hechtingsgedrag en familiesystemen
- Heb je handvatten gekregen om het gesprek aan te gaan
- Wanneer je moet doorverwijzen

Accreditatie


De scholing is geaccrediteerd bij SKJ-jeugd en kwaliteitsregister V&V voor 6 punten.

Over de docenten


De scholing wordt gegeven door Wieke van der Veen en Engelien Ruyter.
Wieke is gediplomeerd begeleider in verlies en rouw, orthopedagoog en coach. In haar praktijk begeleidt ze volwassenen, jongeren, kinderen en gezinnen in verlies en rouw, zowel individueel als in lotgenotengroepen. Daarnaast ontwikkelt en verzorgt ze scholingen, trainingen en workshops. Kijk voor meer informatie op haar website www.z-o-wel.nl .
Engelien is gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider. Haar specialisme is het begeleiden van mensen door veranderingsfasen/transities heen zowel in het werk als op persoonlijk gebied, waarbij rouw en verlies een belangrijke rol spelen. Ze is tevens (loopbaan)coach en creëert en geeft trainingen op gebied van persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Voor meer informatie ga naar haar website: www.sichtcoaching.nl

Praktische informatie


Datum: 6 oktober 2020
Tijd: 09:30 – 16:30
Accreditatie: 6 punten (V&V en SKJ)
Kosten: €199 (leden Dichtbij €149,25)
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen