Oplossingsgericht werken | 7 december 2021 en 11 en 18 januari 2022

Praktische info

Categorie
Jeugdhulpverlening
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
33
Kosten
€ 775
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Focus gezamenlijk met de cliënt op de oplossing in plaats van op het probleem, dat is de kern van oplossingsgericht werken. Positieve gevoelens en eigenschappen van je cliënt kunnen op de achtergrond zijn geraakt door persoonlijke of lichamelijke problemen.

Wanneer cliënten zich blijven focussen op het probleem en niet meer inzien wat ze zelf nog wel kunnen doen, biedt oplossingsgericht werken uitkomst. Oplossingsgericht werken is een benadering, waarbij de focus ligt op het gezamenlijk vinden van een oplossing. Dit gebeurt door actief te werken aan het huidige probleem en nauwelijks stil te staan bij het verleden.

If the client says he has a problem, he has a problem.
If the client says he doesn’t have a problem, he doesn’t have a problem
(De Shazer)


Oplossingsgericht werken richt zich op het versterken van de autonomie, oftewel de zelfredzaamheid van mensen. Hierdoor kan het in elke branche of functie ingezet worden, zoals door (jeugd)hulpverleners, managers, docenten of zelfstandige zorgverleners. Het toepassen van oplossingsgericht werken brengt een verandering bij de cliënt teweeg. Hierbij is het van belang dat jij de juiste bejegening toepast om de cliënt te activeren tot het komen van een (eigen) oplossing. In de scholing staan dan ook de vraagstelling en attitude centraal.

De scholing bestaat uit drie dagen waarin de volgende onderwerpen centraal staan:

Dag 1 – Kennismaken en praktisch toepassen van het oplossingsgericht werken
De eerste scholingsdag leert je de basisprincipes van oplossingsgericht werken en de daarbij behorende vaardigheden, zoals de nuttigheidsvraag, de 8-stappen dans en de werkrelatie en mandaten. Wil je samen met iemand werken aan een oplossing, dan is het belangrijk dat er wederzijdse toestemming is. Deze toestemming gebeurt onbewust, ook wel verkrijgen van mandaat genoemd.

Dag 2 – Instrumenten
De instrumenten die zijn ontwikkeld door de grondleggers van het oplossingsgericht werken worden tijdens deze tweede scholingsdag behandeld. Er wordt gewerkt met casuïstiek uit de praktijk. De inhoud is gebaseerd op het werk van de grondleggers van oplossingsgericht werken, namelijk Insoo Kim Berg, Steve de Shazer, medeauteur uit Nederland Peter de Jong en collega’s met wie zij werkten in het Brief Family Therapy Centre in Milwaukee. Je krijgt inzicht in hoe je een case zou kunnen benaderen en welke instrumenten je hierbij het beste kunt inzetten.

Dag 3 – Oplossingsgericht werken toepassen op eigen casuïstiek
In kleine groepen ga je eigen casuïstiek bespreken. Na deze scholingsdag weet je hoe je in vervolg een soortgelijke casus zou kunnen aanpakken door het toepassen van oplossingsgericht werken.

Data scholingsdagen
Dag 1: 7 december 2021
Dag 2: 11 januari 2022
Dag 3: 18 januari 2022

Alle scholingsdagen zijn van 9.30-17.00u.

Voor wie


Oplossingsgericht werken is een positieve benadering die je in elke branche of functie kunt toepassen.

Accreditatie


Deze scholing is geaccrediteerd bij SKJ voor 32.50 punten.

Over de docent


De scholing wordt gegeven door Jozef de Fretes. Jozef is bijna 30 jaar werkzaam geweest in de jeugdhulpverlening als teamleider, praktijkbegeleider, coach, ambulant gezinsbegeleider, ouderbegeleider en pedagogisch medewerker in residentiele en semi-residentiele instellingen. Jozef heeft de masteropleiding Oplossingsgericht werken mogen ontvangen van Insoo Kim Berg en heeft deze in 2001 afgerond. Daarnaast is Jozef is opgeleid als transcultureelsysteemtherapeut te Amsterdam en heeft hij de trainersopleiding “Persoonlijk leiderschap” gevolgd bij het Franklin Covey instituut te Amersfoort.
Vanaf 2009 geeft Jozef trainingen aan medewerkers van alle geledingen in de brede
keten van de jeugdzorg en het welzijnswerk. Jozef werkt als team, gezins- en individueel coach/therapeut vanuit zijn eigen bureau Coaching en training De Fretes en als trainer vanuit Trainingsbureau De Zwaluw.

De kracht van Jozef ligt in het creëren van een veilige setting waarin iedereen zich op zijn gemak voelt. Je krijgt de ruimte om te zijn of te ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je bepaalt zelf welke ervaringen je met de groep cursisten wilt delen.

Praktische informatie


Datum: 7 december 2021 en 11 en 18 januari 2022
Tijd: 09:30 - 17:00
Accreditatie: 32.50 punten (SKJ)
Prijs: € 775,- ( leden Dichtbij € 581,25,-)
Locatie: Hereweg 120, 9725 AK Groningen