Palliatieve sedatie - feiten en dilemmas | 12 april 2023

Praktische info

Categorie
Palliatieve zorg
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
4
Kosten
Gratis
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Terwijl er over euthanasie een landelijk debat wordt gevoerd en het uitvoerig in het nieuws komt, wordt er over palliatieve sedatie maar heel weinig gesproken. En dat terwijl het maar liefst vier keer vaker voorkomt dan euthanasie. Het proces waarbij het bewustzijn van de doodzieke cliënt verlaagd wordt, verloopt niet altijd even probleemloos, met gevolgen voor cliënten en hun naasten. Zo kan het zijn dat een arts de palliatieve sedatie inzet maar naasten weinig voorlichting geeft, en kan de duur van het sterfbed aanzienlijk anders zijn dan men zich dat heeft voorgesteld. Verpleegkundigen en verzorgenden aan het bed hebben een cruciale, maar ook kwetsbare rol in deze. Hoog tijd dus voor een scholing over de feiten en dilemma's van palliatieve sedatie.

De scholing Palliatieve sedatie: feiten en dilemma's staat stil bij de vragen en dilemma’s rondom de toepassing van palliatieve sedatie. Voorheen heette deze scholing 'psychosociale aspecten van palliatieve sedatie'. Ter inleiding besteden we kort aandacht aan enkele feiten en cijfers uit de praktijk van palliatieve sedatie in Nederland (prevalentie, duur, indicatie, et cetera), de richtlijnen voor palliatieve sedatie en de overeenkomsten en verschillen met euthanasie. De scholing richt zich daarnaast op de preventie van veelvoorkomende problemen en misverstanden rond palliatieve sedatie en de rol van adequate voorlichting hierin. Daarnaast worden er handvatten aan verpleegkundigen en verzorgenden geboden om de naasten zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen terwijl zij aan het bed van de gesedeerde patiënt waken.
De scholing biedt veel ruimte om eigen ervaringen in te brengen en daarop gezamenlijk te reflecteren.

Voor wie

Alle zorgverleners in de palliatieve zorg.

Leerdoelen

Na het volgen van deze scholing weet je:
- Welke verschillende soorten palliatieve sedatie er zijn en wanneer ze worden toegepast;
- Welke essentiële informatie gedeeld moet worden met cliënten en naasten om zo probleemloos mogelijk het traject van palliatieve sedatie in te gaan;
- Hoe naasten/familie te ondersteunen bij het waken bij een gesedeerde cliënt, welke vragen ze kunnen verwachten en hoe daarop te reageren.

Over de docent

Rob Bruntink is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in palliatieve zorg. Hij geeft trainingen over onderwerpen die met de palliatieve zorg en het sterfproces te maken hebben, is auteur van diverse boeken en brochures over palliatieve zorg, hoofdredacteur van het vakblad Pallium en voormalig vrijwilliger in een hospice. De Laatste Slaap is een boek dat hij schreef over palliatieve sedatie, daarnaast publiceert hij regelmatig in diverse vakbladen over dit onderwerp. Rob is mede-eigenaar van Bureau MORBidee, een communicatiebureau dat zich richt op het bespreekbaar(der) maken van de dood. Voor Scholing Dichtbij verzorgde hij eerder de goedbezochte cursus Levenseindegesprekken.

Praktische informatie

Datum: in overleg
Tijd: 13:00 - 16:30
Accreditatie: 4 punten (V&V)
Kosten: €99 (leden Dichtbij € 74,25)
Locatie: Hereweg 120, 9725 AK Groningen