Trauma en hechting bij kinderen en jeugdigen | 25 oktober en 8 november 2023

Praktische info

Categorie
Jeugdhulpverlening
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
19
Kosten
€ 635
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Veel kinderen maken voor hun 18e levensjaar één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen mee. Huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing, oorlogssituaties, maar ook het verlies van een dierbare of het meemaken van een (v)echtscheiding. Afhankelijk van de omstandigheden en de impact van de gebeurtenissen, ontwikkelen kinderen al dan niet een (psycho)trauma. Dit trauma kan daardoor ongewild een grote rol spelen op school, thuis of in de omgang met leeftijdsgenootjes.

Het gebeurt regelmatig dat een trauma niet als zodanig wordt (h)erkend en vastgesteld. Dit heeft als gevolg dat deze kinderen soms verkeerde diagnoses krijgen, waaronder ADHD, agressieregulatie problemen of OCD. Dit zorgt ervoor dat ze ook geen passende behandeling krijgen. Daarom is het van groot belang dat zorg- en onderwijsprofessionals trauma als zodanig herkennen.

De scholing leert je wat een trauma is, welke verschillende soorten er zijn en hoe vaak het eigenlijk voorkomt. Je leert de effecten van trauma te begrijpen en herkennen in de praktijk, zodat je aan kunt sluiten bij de wereld die schuil gaat achter het vaak moeilijke of onbegrepen gedrag. De scholing staat stil bij vroegkinderlijke traumatisering en kijkt naar de grote invloed van trauma op de ontwikkeling en werking van het brein. De invloed van hechting loopt als een rode lijn door de scholing heen. Je leert over verschillende hechtingsstijlen en de invloeden daarvan op de ontwikkeling. Aan de hand van casuïstiek en praktijkvoorbeelden komt de theorie tijdens de scholing tot leven.

Leerdoelen

Na het volgen van deze scholing:
• Kun je traumasensitief werken, waardoor je beter aansluit bij getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen
• Begrijp je de werking van trauma in het brein en kun je het herkennen in de praktijk
• Weet je de invloed van trauma op kinderen en jongeren
• Kun je een trauma herkennen en signaleren
• Begrijp je de samenhang tussen trauma en hechting en kun je daarover in gesprek met cliënten
• Heb je ervaren hoe je eigen stresssysteem werkt

Voorbereiding

Voorafgaand aan de scholing stuur je als cursist casuïstiek op naar de trainer en neem je enkele artikelen door die ter beschikking worden gesteld.

Voor wie

Zorg- en hulpverleners, zoals jeugdhulpverleners, sociale teams, Wmo-consulenten, ambulant begeleiders, GGZ

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd bij SKJ voor 18.75 punten in de kamer jeugd- en gezinsprofessionals.

Over de docent

De scholing wordt gegeven door Nanda de Bruin. Nanda is als zelfstandig orthopedagoog en gedragswetenschapper werkzaam binnen de zorg- en onderwijswereld bij Behind Behaviour. Trauma loopt al jaren als een rode draad door haar werkende leven. Behind Behaviour is opgericht met als doel kennis en kunde onder zorg- en onderwijsprofessionals te vergroten omtrent trauma en hechting.

Praktische informatie

Datum: 25 oktober en 8 november 2023 (Let op: het is een tweedaagse scholing)
Tijd: 09:30 - 17:00
Kosten: €476,25 voor leden Dichtbij; voor niet-leden €635
Accreditatie: 18.75 punten (SKJ)
Locatie: Hereweg 120, 9725 AK Groningen