Kabinet presenteert plannen voor 2022. Dit zijn de gevolgen voor jou als zzp’er.

vrijdag 26 november 2021

Het kabinet presenteerde afgelopen maand haar plannen voor de zorg in 2022. Enkele onderdelen hebben ook consequenties voor zzp’ers. In dit artikel vertellen wij jou meer over de gevolgen van deze plannen.

Iets lagere bijdrage Zorgverzekeringswet
Als eerste gaat de bijdrage Zorgverzekeringswet omlaag. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het inkomen, maar het tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat op 1 januari 2022 naar 5,45% (het is nu 5,75%).
Scholing voor budget
De kosten die je maakt ten behoeve van scholing waren zijn tot en met 2021 volledig aftrekbaar, maar daar komt verandering in. Vanaf 1 januari zijn scholingskosten niet meer aftrekbaar. Let op! Scholingskosten zijn de kosten die je maakt voor een opleiding, een nieuw beroep of een nieuwe functie. Kosten van cursussen en opleidingen om bij te blijven in je vakgebied, blijven aftrekbaar als bedrijfskosten.
Aanvragen STAP-budget
Het indienen van een STAP-budgetaanvraag kan vanaf 1 maart 2022 via de website stap-budget.nl. Het budget is alleen beschikbaar voor STAP-opleidingen. Mocht de opleiding die je wil gaan volgen (nog) niet vermeld worden dan kun je contact opnemen met de opleidingsaanbieder om naar de mogelijkheden voor het STAP-budget te informeren. Let op! De overheid stelt 200.000 tot 300.000 budgetten beschikbaar die ze per twee maanden openstellen. Dien jouw aanvraag dus tijdig in om er zeker van te zijn dat je subsidie ontvangt.
Daling zelfstandigenaftrek
Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek. Deze gaat vanaf 2022 omlaag van € 6.670,- naar € 6.310,-. Hierdoor is het bedrag waarover je belasting betaalt dus hoger en betaal je meer inkomstenbelasting.
Kleine daling inkomstenbelasting
Ondernemers voor de inkomstenbelasting gaan per 1 januari 2022 ook 37,07% belasting betalen over het inkomen in de eerste schijf. Tot 1 januari 2022 ligt dit percentage op 37,1%.

Wil je graag meer informatie over de plannen voor 2022?
Lees dan het hele artikel van SolaPartners hier: https://www.solopartners.nl/nieuws/de-kabinetsplannen-voor-2022-zijn-gepresenteerd/

Bron: solopartners.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.