Wat meditatie kan doen voor de overbelaste zorg

donderdag 25 november 2021

'We zitten in een crisis die ieders leven diep beroert. Mensen raken uitgeput en snakken ernaar om op adem te komen', zegt meditatieleraar Michael West. Vanuit zijn huis in Engeland is hij via Zoom verbonden met circa vijftig deelnemers. Via Zoom geven hij en andere bekende meditatieleraren elke avond van 20.30-21.00 een half uur meditatie op het platform International Compassion Community for People in Health and Care.

Mentaal en emotioneel sterker worden
‘Meditatiebeoefening kan bijdragen aan innerlijke balans en mentaal-emotioneel welbevinden van het individu’, zegt initiatiefnemer Barbara Doeleman-van Veldhoven.
Zij lanceerde het online meditatieplatform een na het aankondigen van de intelligente lockdown. ‘Dagelijks mediteren zo enkele tientallen zorgprofessionals samen om de hectiek van een drukke werkdag los te laten en mentaal-emotionele veerkracht te verstevigen. Natuurlijk met geen enkele pretentie dat meditatie hét antwoord is op de huidige crisis, maar we weten uit onderzoek dat meditatiebeoefening wel bij kan dragen aan innerlijke balans en mentaal-emotioneel welbevinden van het individu’, zegt Doeleman-van Veldhoven in een interview met Zorgvisie. Inmiddels telt het platform ruim driehonderd leden uit Nederland, Engeland, Ierland en Canada. Daarnaast zijn er circa veertig meditatieleraren bij aangesloten.

Toenemend aantal zorgbestuurders

Een toenemend aantal zorgbestuurders heeft ook interesse voor de vruchten die geplukt kunnen worden van mindfulnesstraining en meditatiebeoefening voor zichzelf, merkt Doeleman-van Veldhoven. ‘Bestuurders erkennen dat mediteren goed is voor hun eigen mentale veerkracht. Maar ze vragen zich af of hun personeel er ook zo over denkt. Dat verklaart hun terughoudendheid. Gelukkig keert het tij. Inmiddels hebben verschillende ziekenhuizen, zoals het Maastricht UMC+, de dagelijkse meditaties en Q&A sessies voor het personeel toegankelijk gemaakt.’

Bron: zorgvisie.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.