Hebben we te maken met een zorginfarct?

zaterdag 13 november 2021

#Zorginfarct is op dit moment een trending hasthag op Twitter. In een blog op Nursing.nl schrijft Barbara dat ook zij ziet dat er in haar ziekenhuis geregeld geschoven wordt met patiënten. “De zorg is als een onoplosbare schuifpuzzel,” schrijft Barbara. Hebben we te maken met een zorginfarct?

Barbara is medium care verpleegkundige neurologie in een academisch medisch centrum in het midden van het land. Speciaal voor Nursing schreef zij een blog over de zorg.

"Of je nu wel of niet actief bent op social media, we weten allemaal wel wat er bedoeld wordt met een zorginfarct. Op twitter lees ik over een cliënt met dementie voor wie nergens plek is, een huisarts deelt het verhaal van de kankerpatiënt die niet thuis kan sterven wegens personeelsgebrek in de wijkverpleging. Als neurologieverpleegkundige snap ik heel goed wat de gevolgen zijn van een infarct. De zorg kampt met zuurstoftekort en motorische uitval," vertelt Barbara.

Veel zorginstellingen kampen met te weinig plekken als gevolg van een tekort aan personeel. “Net als bij een infarct kan er geen goede doorstroom plaatsvinden. Misschien zouden we ook het begrip ‘zorgtrombose’ kunnen gebruiken,” schrijft ze. Momenteel loopt de doorstroom van de patiënten naar een revalidatiecentrum stug, waardoor mensen soms maanden in het ziekenhuis liggen omdat er nog geen plek is in het verpleeghuis.

Barbara schrijft verder: "Er sterven zelfs mensen in het ziekenhuis omdat er nog geen plekje is in een hospice. Een zorgfile dus. We kunnen niet meer voor- of achteruit. Veel bedden zijn gevuld door patiënten die eigenlijk geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. De zogenaamde ‘verkeerde bedden’, daar zijn ze weer. Door personeelstekort, coronazorg en eerdere bezuinigingen stagneert de doorstroom. Hierdoor worden de wachtlijsten nóg langer en worden operaties uitgesteld."

"Binnen het ziekenhuis schuiven we heel wat af met patiënten. Bij drukte op de spoedeisende hulp en een volle ic kan het schuiven beginnen. Om de patiënt toch op te kunnen nemen verplaatst de ic hun ‘beste patiënt’ over naar onze medium care. Omdat wij eigenlijk vol liggen, verplaatsen wij onze ‘beste patiënt’ naar de verpleegafdeling. Soms moet er dan zelfs een patiënt van de verpleegafdeling naar een andere afdeling verplaatst worden om het hele schuifspel kloppend te krijgen," aldus Barbara

Wil je de volledige blog lezen?
Ga dan naar: https://www.nursing.nl/blog/blog-barbara-zorginfarct-we-kunnen-niet-meer-voor-of-achteruit/

Bron: nursing.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.