Hoe combineer je een dienstverband met zelfstandig ondernemerschap?

woensdag 2 augustus 2023

Ben je geïnteresseerd om als zzp'er te starten naast je huidige loondienstverband? Of overweeg je parttime als zzp'er in de zorg aan de slag te gaan? Bij Duobus helpen we je graag op weg! In dit artikel laten we zien waar je op moet letten bij deze keuze.

Mogelijkheden parttime ondernemerschap
Het parttime ondernemerschap bied je de mogelijkheid om zonder al te veel risico te ontdekken of zelfstandig ondernemerschap bij je past. Met een deel van je inkomen via het loondienstverband behoud je financiële zekerheid, ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, en bouw je wellicht nog pensioen op. Parttime ondernemen kan ook gunstig zijn als je een deel van je tijd wilt besteden aan bijvoorbeeld een studie.

Starten parttime zzp’er in de zorg
Starten als parttime zzp'er begint met het bekijken van je arbeidsovereenkomst. Zijn er voorwaarden die invloed hebben op jouw ondernemerschap, zoals een concurrentie- of relatiebeding? Ga vervolgens in gesprek met je werkgever over je voornemen om een eigen onderneming te starten. Leg de afspraken schriftelijk vast. Zodra je werkgever geen bezwaar heeft, kun je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Waar moet je rekening mee houden?
Wet- en regelgeving: Ongeacht het aantal uren dat je als zzp'er in de zorg actief bent, moet je voldoen aan alle eisen van wet- en regelgeving. Denk hierbij aan de klachtenregeling en – registratie.
Aangifte inkomstenbelasting: Als parttime ondernemer geef je alle inkomsten die je met je ondernemerschap ontvangt aan bij de Belastingdienst. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren, zijn er verschillende aftrekposten mogelijk.
Bedrijfskosten: Als ondernemer maak je kosten die je kunt aftrekken van je inkomsten, zoals jouw scholingen. Dit kan je belastingaanslag verlagen.
BTW en KleineOndernemersRegeling (KOR): Als je omzet onder een bepaald bedrag ligt, kun je je aanmelden voor de KOR en hoef je geen BTW-aangifte te doen. Lees meer in het artikel over BTW.
Risico's van de ondernemer: Ondernemerschap brengt risico's met zich mee, zoals arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Bekijk welke risico's voor jou van toepassing zijn en informeer je over mogelijke verzekeringen. Wij hebben alvast een artikel voor je uitgewerkt met meer informatie over verzekeringen voor zelfstandigen in de zorg.
Buiten dienstverband: Vermijd schijnzelfstandigheid door duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgevers en te zorgen dat er geen sprake is van gezag.

Let op: Je mag niet direct bij je oud-werkgever als zzp'er aan de slag. Dit kan gezien worden als een verkapt loondienstverband met mogelijke boetes en naheffingen. Wacht minimaal zes maanden na je loondienst voordat je bij je oud-werkgever als zzp'er aanneemt en werk daarnaast voor andere opdrachtgevers.

Duobus helpt je op weg!
Bij Duobus bieden we jou als parttime zzp'er de unieke mogelijkheid om diverse opdrachten bij jou in de buurt te vinden. Met ons uitgebreide platform en netwerk van zorgverleners kunnen we op maat gemaakte opdrachten aanbieden die perfect aansluiten op jouw expertise en beschikbaarheid. Of je nu een paar extra uren wilt werken naast je dienstverband of jezelf wilt uitdagen met nieuwe zorguitdagingen, bij Duobus vind je de ideale opdrachten om jouw ondernemerschap naar een hoger niveau te tillen. Heb je een vraag over zelfstandige worden in de zorg? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!

Bij Duobus staan we klaar om je te ondersteunen bij je avontuur als parttime zzp'er. Meld je aan en ontdek alle mogelijkheden in jouw zorggebied!

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.