Steeds meer zorgmedewerkers betrapt met nepdiploma en VOG

donderdag 14 maart 2024

Vandaag lezen we bij Hart van Nederland dat in 2023 er een forse toename is van het aantal zorgmedewerkers dat betrapt is op het gebruik van een nepdiploma of vervalste VOG.

Patiëntenfederatie Nederland roept zorgorganisaties op om de documenten vooraf goed te controleren.
Het is tegenwoordig mogelijk om zowel het diploma als de VOG volledig digitaal te controleren. Justis heeft zojuist bekend gemaakt dat op 22 mei 2024, via alle organisaties een digitale VOG aangevraagd kan worden.
Als Duobus deden wij al geruime tijd mee met de pilot hiervoor waarbij de digitale VOG al gebruikt werd. Wij kunnen dan ook onderschrijven dat de digitale VOG een enorme vooruitgang is op het gebied van kwaliteit, effectiviteit en kosten. De VOG hoeft niet langer op papier ingezien te worden wat een enorme kostenbesparing oplevert. Daarnaast geeft de online controle volledig uitsluitsel over de echtheid van het document.
Daarnaast hebben wij als eerste partij in de zorg, al bijna 2 jaar een koppeling met het online diploma register van DUO. Zzp’ers kunnen met enkele klikken het diploma rechtstreeks overzetten naar ons platform. De oplossing van DUO is verder dan Justis. Bij de koppeling wordt het juiste PDF document namelijk altijd verstuurd, bij de VOG bestaat het risico nog dat men het bestand verkeerd opslaat. Dat komt vervolgens wel aan het licht bij de controle, maar dat probleem is bij het diploma dus opgelost middels de koppeling.
Desondanks mogen we natuurlijk blij zijn dat de VOG inmiddels digitaal afgegeven kan worden en zal bij de correcte controle fraude voorkomen worden.
Wilt u meer informatie? Kan dan op https://www.duobus.nl/pre-employment-screening om te lezen welke controles wij allemaal aanbieden.
Bron: Hart van Nederland

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.