Personeelstekort oplossen met betaald zij-instroomtraject voor mbo-verpleegkundigen?

woensdag 28 maart 2018

Het zij-instroomtraject voor mbo-verpleegkundigen van het opleidingsziekenhuis Spaarne Gasthuis, zorgorganisatie Zorgbalans en de LOI blijkt veel belangstelling te wekken. Met deze opleiding wordt het mensen mogelijk gemaakt om zich om te scholen en toch een salaris te behouden.

Nieuwe doelgroep voor tekort aan personeel
Er is momenteel een flink tekort aan personeel in de zorg en om een nieuwe doelgroep aan te spreken hebben het Spaarne Gasthuis, Zorgbalans en de LOI de handen ineen geslagen om een opleidingsprogramma op te stellen dat door zorginstellingen betaald wordt. Deze opleiding is geschikt voor mensen die eerder de stap naar de zorgsector nog niet konden zetten. Deze stap wordt nu vergemakkelijkt doordat ze tijdens de opleiding een passend salaris ontvangen. 

Op de website van het Spaarne Gasthuis is te lezen dat zij al opleidingen van doktersassistent tot medisch specialist en van gespecialiseerd verpleegkundige oncologie tot longfunctielaborant aanbiedt. Het opleidingsziekenhuis maakt het mogelijk om leren en werken te combineren en nu biedt ze ook een zij-instroomtraject waarbij je opgeleid wordt tot mbo-verpleegkundige. 

Veel animo voor nieuwe opleiding
Er was enorm veel belangstelling voor de voorlichtingsavonden van deze nieuwe opleiding. De eerste informatieavond trok namelijk maar liefst meer dan honderd geïnteresseerden. Ook voor de volgende informatieavond zijn zoveel aanmeldingen binnengekomen dat ze de aanmeldsite gesloten hebben. De woordvoerder van het Spaarne Gasthuis geeft aan dat dit laat zien dat veel mensen interesse hebben in het vak van verpleegkundige en dat de betaalde opleiding die zij samen met Zorgbalans en de LOI aanbieden in een behoefte voorziet. Met deze opleiding wordt het mensen mogelijk gemaakt om zich om te scholen en toch een salaris te behouden. 

Het voortraject
Na de inschrijvingen zal blijken hoeveel mensen het voortraject succesvol zullen afronden. De belangstellenden zullen namelijk eerst een kort voortraject volgen dat goed te combineren is met hun huidige baan. Op die manier kunnen ze ondervinden of de zorgsector ook daadwerkelijk iets voor hen is. In de eerste opleidingsgroep zullen maximaal 20 mensen kunnen starten. Bij voldoende animo zullen ze elk jaar met een nieuwe groep starten en als blijkt dat na dit eerste voortraject al meer geschikte kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen dan gaan ze onderzoeken of er een tweede opleidingsgroep kan starten. 

Voor meer informatie over deze opleiding kunt u een kijkje nemen op https://www.loi.nl/zakelijk/zij-instroom 

Duobus (Webredactie)

De webredactie van Duobus houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op Duobus.