Kabinet bepaalt voortaan hoeveel geld er naar de zorg zal gaan

dinsdag 17 april 2018

Een nieuwe maatregel van het kabinet om toekomstige verrassingen door kwaliteitseisen van de Zorgautoriteit te voorkomen.

Vanaf heden zal het Kabinet en niet meer de Zorgautoriteit gaan bepalen hoeveel geld er naar de zorg zal gaan, blijkt uit een conceptwetsvoorstel van de ministers Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid en Bruno Bruins (VVD) voor Medische zorg. Deze maatregel zal getroffen worden om te voorkomen dat het kabinet nogmaals overvallen wordt door een verplichte miljardeninvestering zoals vorig jaar het geval was voor de verpleeghuizen. Daarom neemt het kabinet de regie weer in handen om zo ervoor te zorgen dat het collectieve zorgstelsel betaalbaar blijft.   

Verplichte goedkeuring  
Als dit conceptwetsvoorstel goedgekeurd wordt dan zal het kabinet niet voor verrassingen zoals vorig jaar komen te staan. Vorig jaar in het voorjaar bleek namelijk dat de Zorgautoriteit wettelijk bevoegd was om nieuwe kwaliteitsrichtlijnen voor verpleeghuizen op te stellen en dat het kabinet verplicht was om te betalen. Met deze maatregelen willen ze dus een verplichte goedkeuring van het kabinet vastleggen. Dat houdt dus in dat de kwaliteitseisen van de Zorgautoriteit niet meer zomaar van kracht gaan maar dat het kabinet eerst akkoord moet gaan.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.