Het aantal zzp’ers in de zorg met 50% gegroeid!

maandag 16 september 2019

Wist jij dat het aantal zzp’ers in vijf jaar met meer dan 50% gestegen is? In 2013 stonden er ongeveer 80.000 zelfstandige zorgverleners ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar dat is verleden tijd. Bij de start van 2019 stonden er maar liefst 121.000 zelfstandigen in de zorg ingeschreven en dat is 10% van alle werknemers in de zorg. Wij vertellen je waarom dit het geval is.

Werkloosheid tijdens de crisis
Tijdens de crisis was er een groot aantal werklozen in de zorg. Deze zijn mede gecreëerd door de vele bezuinigingen van de overheid. Vele zorgverleners verloren hun baan in deze periode en kwamen moeilijk aan de slag. Een grote groep besloot een ander vak te beoefenen of werd zzp’er in de zorg.
Voordelen zelfstandigen in de zorg
Het is als zorgverlener erg interessant om als zelfstandige aan de slag te gaan. Je verdient namelijk meer, kunt zelf meer keuzes maken en je bent niet verplicht om nacht- of weekenddiensten te draaien. Bovendien hoef je ook minder papierwerk in te vullen en ben je flexibeler. Dit wordt vaak gezien als minder stressvol en biedt zelfstandigen meer ruimte om door te kunnen ontwikkelen.
Voordelen voor zorginstanties
Ook voor de zorginstanties brengen de zelfstandigen voordelen met zich mee. Het is namelijk voor hen erg prettig dat ze de tekorten op korte termijn kunnen opvullen met gekwalificeerd personeel. De groep zzp’ers bestaat met name uit verpleegkundigen, medewerkers in de thuiszorg en kinderopvang, psychotherapeuten en psychologen. Zij vullen de zorgvacatures op, omdat deze moeilijk te vullen zijn en zij niet zonder personeel kunnen.
In de zorg werken is gewoon leuk!
Werken met liefde, passie en humor is onbetaalbaar. De liefde en aandacht die je als zelfstandige geeft, ontvang je in grote dankbaarheid terug. Zij kunnen het verschil maken voor de patiënt en een grote glimlach op een gezicht is een drijfveer voor vele zelfstandigen. Het is gewoon leuk om in de zorg te werken en velen zien het als hun roeping.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.