Over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

woensdag 9 juni 2021

Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders, ook wel de Wtza in werking, maar wat houdt deze wet in en wat verandert er voor jou als zelfstandige in zorg? In dit artikel leggen wij jou uit wat je kunt verwachten van deze nieuwe wet.

Het doel van de Wtza
In februari ging de Tweede Kamer akkoord met de Wtza en in april nam ook de Eerste Kamer de wet aan. De Wtza heeft onder andere als doel zorgaanbieders beter in beeld te krijgen en hen meer bewust te maken van de (kwaliteits)eisen waar zij aan moeten voldoen. De Rijksoverheid schrijft op hun website; “Het hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder.”
Wat verandert er?
“Allereerst veranderen een aantal dingen voor starters en krijgen zij bijvoorbeeld te maken met een meldplicht” schrijft Rijksoverheid. “Maar ook voor sommige bestaande zelfstandige zorgverleners heeft de wet gevolgen.” Het is daarom belangrijk dat ook jij je goed inleest. Rijksoverheid verwijst voor meer informatie naar onderstaande linkjes.

https://www.wtzi.nl/wet-toetreding-zorgaanbieders
https://www.meldennieuwezorgaanbieders.nl/kwaliteitscheck-wtza

Bronnen:
rijksoverheid.nl
solopartners.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.