Een eigen AGB-code voor de sociaal psychiatrisch verpleegkundigen

dinsdag 1 maart 2022

Binnenkort krijgen sociaal psychiatrisch verpleegkundigen een eigen AGB-code. Dit klinkt misschien als een administratieve stap, maar het geeft de ‘SPV’ de mogelijkheid om zich veel duidelijker te onderscheiden van andere verpleegkundigen. In dit artikel vertellen we je meer over deze AGB-code.

Hoe is het nu geregeld?
Verpleegkundigen en SPV’ers hebben al jaren dezelfde BIG-registratie (artikel 3). De twee groepen zijn daardoor niet van elkaar te onderscheiden en is het voor een sociaal psychiatrisch verpleegkundige onmogelijk is zich verder te positioneren. Daarnaast was het niet duidelijk waar het werk van de verpleegkundige ophoudt en waar dat van de SPV begint. Het V&VN schrijft: "Op een factuur of in systemen van de NZA werden de beroepsgroepen via de vermelding 'verpleegkundige, BIG artikel 3' op een hoop geveegd. Met een eigen AGB-code voor de SPV komt daar nu verandering in." Vektis, de organisatie die verantwoordelijk is voor dit soort codes, legt momenteel de laatste hand aan de SPV-code.
Vanaf eind maart
De V&VN-afdeling SPV heeft zich lang ingespannen voor het onderscheid in de administratie en wil er nu een passend vervolg aan geven. Verpleegkundig specialist en V&VN-adviseur GGZ Marga Bijma vertelt in een interview met V&VN: "Nu we dit bereikt hebben, willen we dit ook zorgvuldig invoeren. Meer rechten krijgen is geweldig, maar dat moet wel omgeven zijn met zorgvuldige kwaliteitseisen. Vektis en de NZA hebben terecht eisen gesteld om de SPV ook als zodanig te kunnen herkennen. De enige manier waarop dit mogelijk was, is opname in een register gebleken. Er is voor gekozen om hier het Kwaliteitsregister van V&VN deskundigheid SPV voor te gebruiken."
Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen die voldoen aan de inschrijvingseisen van het Kwaliteitsregister kunnen de nieuwe AGB-code naar verwachting eind maart aanvragen. Momenteel werken V&VN en Vektis aan de inrichting van de procedure voor deze code.

Bronnen:
solopartners.nl
venvn.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.