Bijzondere zorgmomenten van Ria

donderdag 3 maart 2022

25 januari was het de Dag van het werkplezier in de zorg. Naar aanleiding van deze dag namen we contact op met Ria den Bak, een zelfstandige zorgverlener die gebruik maakt van Duobus. Ria werkt als zorgstarter en vindt het belangrijk om mensen te helpen en te kijken hoe zij ervoor kan zorgen dat iemand thuis de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Zij deelde met ons een aantal bijzondere momenten die ze heeft meegemaakt. In dit artikel delen we deze momenten met jou.

"Iemand moet voor je opkomen."
We startten het interview met de vraag of Ria zich kort kan voorstellen. Ze begint gelijk vol passie te vertellen: "Mijn naam is Ria den Bak en ik werk al erg lang in de zorg. Elke dag is anders en dat maakt mijn werk zo ontzettend mooi. Ik ben een zorgstarter en houd me op dit moment met name bezig met in kaart brengen van zorgvragen en het coördineren van de benodigde zorg. Ik ben van mening dat iedereen het verdient om met de juiste zorg als mens thuis in rust te sterven en daar zet ik me dagelijks voor in. Iemand moet namelijk voor deze mensen opkomen. Ik maak veel bijzondere dingen mee en ik hoop mensen mee te kunnen nemen in een paar van deze momenten."
"Door te knipperen kon de familie met elkaar communiceren"
Het eerste bijzondere moment dat Ria met ons deelt, gaat over een man die verlamd is geraakt en niet meer kon communiceren. Ria vertelt: "Deze man was verlamd geraakt en wilde graag thuis met zijn familie om hem heen sterven. Praten lukte niet meer, maar we bedachten een methode waardoor de familie met elkaar kon communiceren. We koppelden het aantal keren dat hij knipperde aan een letter. Letters werden woorden en woorden werden zinnen. Hij vertelde dat hij nog heel erg graag een keer in zijn stoel in de tuin wilde zitten. We pasten de stoel aan en tilden hem voorzichtig in zijn tuinstoel. Ik heb hem zien genieten van dat moment en het gaf mij ontzettend veel voldoening. Deze man is later gestorven en ik heb de bloemen die ik van zijn familie heb ontvangen nog op de kast staan."
"Hij bleek een oude bekende te zijn."
Ria vertelt verder: "Een tijd geleden ontving ik een telefoontje met een zorgvraag. Ik sprak de desbetreffende vrouw en haar achternaam kwam me al bekend voor. Ze gaf aan dat ze het zwaar had met de zorg voor haar man, maar dat ze niets liever wilde dan thuis voor hem zorgen. Ik besloot langs te gaan om te kijken wat ik voor hen kon betekenen. Het was een ontzettend aardige man en hij zat nog vol humor. Op een gegeven moment zag ik het! Het was mijn oude leraar van groep 6. We spraken kort over vroeger en het om elkaar na zo’n lange tijd nog een keer te zien. Ik had besloten deze man te gaan helpen, maar een paar dagen later overleed hij."
"Ik hield haar hand stevig vast."
Het laatste moment dat Ria met ons deelt gaat over een oudere vrouw die plotseling hard achteruitging. "We kwamen om de dag bij deze vrouw, maar ze had al een paar dagen veel pijn. Een collega nam contact met mij op en vroeg mij om even langs te gaan. Ik kwam bij mevrouw thuis en ben naast haar gaan zitten. Ik hield haar hand vast en was er voor haar en de mensen om haar heen. Ik bood haar de rust die ze nodig had en mevrouw stierf thuis met haar geliefden dichtbij. Het is bijzonder hoe je soms op het juiste moment op de juiste plek kunt zijn", aldus Ria.

Ria sluit het interview af: "Elke dag is anders in de zorg, maar de essentie is er zijn."

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.