Inkoopbeleid zorgverzekeraars 2023: Contract met zorgverzekeraar nog verder beperkt

woensdag 11 mei 2022

Zoals ieder jaar op 1 april hebben de zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor 2023 gepubliceerd. In dat beleid zetten de zorgverzekeraars uiteen welke uitgangspunten en voorwaarden ze gaan hanteren bij het sluiten van contracten met zorgaanbieders voor 2023.

"Ondanks de enorme toename van het aantal zzp’ers in de zorg zijn verzekeraars nog niet van plan om de lijn die een aantal jaar geleden is ingezet te veranderen. Zorgverzekeraars hebben het liefst zo min mogelijk van doen met zzp’ers," schrijft Solopartners in een artikel over het nieuwe inkoopbeleid.
Rechtstreeks contracteren
De mogelijkheden om als zzp’er rechtstreeks een contract te sluiten met een zorgverzekeraar waren al niet groot en worden vanaf 2023 zullen deze nog verder beperkt worden. VGZ kondigt aan de contracten met zpp’ers, ondanks de toename van zelfstandige zorgverleners in de zorg, af te gaan bouwen. Vanaf 2025 zullen zij geen rechtstreekse contracten meer afsluiten met zzp’ers. Andere verzekeraars bieden de optie nog wel, maar onder strenge voorwaarden. Zo contracteert Menzis zorgverleners vanaf niveau 5.

De eisen die verzekeraars stellen en het proces om te komen tot een contract, maken het niet makkelijker of aantrekkelijker om dit als zzp’er überhaupt te proberen. Solopartners schrijft: "Op papier is die mogelijkheid er dus wel, maar in de praktijk zitten de verzekeraars er niet op te wachten."
Onderaanneming
Zij schrijven verder: "Alle zorgverzekeraars beperken de mogelijkheid voor gecontracteerde instellingen om zorg uit te besteden aan zzp’ers. De meeste verzekeraars hanteren in dat kader een percentage van 33% van het totale zorgvolume per contractant.
Alleen CZ hanteerde tot en met 2022 nog een percentage van 50%. In het inkoopbeleid van 2023 volgt CZ de andere verzekeraars en verlagen ze dat percentage ook naar 33%."
Coöperatie
Kortom: het blijkt dat het voor een zelfstandige zorgverlener moeilijk wordt om direct of indirect te werken voor een zorgverzekeraar. De enige mogelijkheid die zzp’ers nog wel hebben, is het samenwerken in een zorgcoöperatie, waarbij de coöperatie de zorgovereenkomst heeft met de zorgvrager en de zorg factureert aan de verzekeraar.

De coöperatie is in die constructie ook verantwoordelijk voor de bevoegd- en bekwaamheden van de zzp’ers die bij haar zijn aangesloten. Er zijn al talloze coöperaties actief in Nederland. De meeste functioneren goed en naar tevredenheid van de zzp’ers die lid zijn.

Let op: Sommige coöperaties lijken in de praktijk meer op een bemiddelingsbureau. Bij deze partijen is de invloed van de leden beperkt en als lid van een dergelijke coöperatie, zonder eigen opdrachtgevers, loop je het risico dat ze jouw lidmaatschap aanmerken als een arbeidsovereenkomst. Solopartners adviseert: "Word dus niet zomaar lid van de eerste de beste coöperatie en wees kritisch op de werkwijze en de manier waarop het bestuur is ingericht."

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.