Naast jouw studie als zzp’er in de zorg aan de slag, waarom niet?

maandag 5 september 2022

De laatste maanden groeit het aantal bemiddelingsbureaus dat op zoek is naar MBO- en HBO-studenten in de zorg. Daarnaast zien we op Social Media steeds meer scholieren en studenten in de zorg die als zzp’er aan de slag willen gaan. Het tekort aan zorgpersoneel is ongetwijfeld van invloed op deze ontwikkelingen, maar zijn deze positief? In dit artikel zetten we een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

De kans op het maken van fouten is groter
Omdat je nog geen diploma hebt, betekent dit automatisch dat je nog veel moet leren en dat de kans aanwezig is dat je fouten maakt. Tijdens een stage of als werknemer is jouw werkgever verantwoordelijk voor de gevolgen van de fouten die je maakt, maar dit is niet het geval als je als zzp’er aan de slag gaat in de zorg. Je hebt namelijk niet dezelfde rechten en bescherming als iemand die in dienst is van een organisatie. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk en loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die derden lijden door jouw toedoen.

Bevoegd en bekwaam
Voor schade kun je je verzekeren en dat is ook zeker aan te bevelen. Let er wel op dat je geen zorgtaken verricht waar je een diploma voor nodig hebt of waarvoor je niet bekwaam bent. In beide gevallen mag je die werkzaamheden niet verrichten en loop je het risico dat de verzekeraar geen dekking biedt als je schade veroorzaakt.

Eisen voor zzp’ers in de zorg
Voorgaande punten zijn zeer belangrijk om rekening mee te houden. Belangrijker is dat je als zorgverlener zonder diploma niet zomaar zelfstandig zorghandelingen mag verrichten. Je mag dat alleen onder supervisie van iemand die wel bevoegd is.

Als zzp’er in de zorg verwachten ze van je dat je zelfstandig werkt, buiten het gezag van iemand anders. Het is dus maar de vraag of je als student of scholier wel voldoet aan de eisen van een zelfstandig ondernemer. Als student of scholier ben je namelijk nog onvoldoende bevoegd of bekwaam om zelfstandig zorg te verlenen. Je zult ofwel daadwerkelijk begeleid worden of op basis van instructies en onder verantwoordelijkheid van iemand anders aan het werk zijn. Daardoor beschouwt de Belastingdienst je als werknemer en niet als zzp’er.

De Belastingdienst
Als je toch als zzp’er in de zorg aan de slag gaat, loop je het risico dat zowel jij als je opdrachtgever in de problemen komt met de Belastingdienst. Je opdrachtgever zal dan alsnog premies en loonbelasting moeten afdragen.

Zelf loop jij het risico dat je door Belastingdienst niet als ondernemer wordt aangemerkt waardoor het financiële voordeel wat je daardoor mogelijk hebt tenietgaat en ze je dus eigenlijk als werknemer behandelen.

Voorkom voorgaande risico’s en wordt pas zzp’er als je bevoegd en bekwaam bent en in staat bent om te voldoen aan de eisen die ze aan een zelfstandig ondernemer stellen.

Bron: solopartners.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.