Zzp'ers in de zorg? Wen er maar aan!

dinsdag 2 augustus 2022

Het aantal zzp’ers in de zorg stijgt snel. Bij collega’s in vaste dienst leidt dat soms tot scheve ogen. Maar deze trend zal voorlopig doorzetten. Volgens Nursing is het credo: 'wen er maar aan'. In dit artikel vertellen we je meer over de groei in het aantal zelfstandigen in de zorg en de redenen waarom zij kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.

Een groei van 11% zelfstandigen in de zorg
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat eind vorig jaar er 168.500 zorgmedewerkers als zelfstandige werkzaam waren. Dat is 11% meer dan het jaar daarvoor. De toename van 11% is hoog ten opzicht van de 5 voorgaande jaren waarin het aantal inschrijvingen steeds met slechts 7 à 8% per jaar toenam.
Toenemende werkdruk voornaamste reden
Nursing schrijft in hun artikel over het toenemende aantal zzp’ers: "Die toename komt onder meer door de coronapandemie. De werkdruk steeg door ziekteverzuim, en ook het werk werd inhoudelijk zwaarder. Meer zieke collega’s betekent minder makkelijk verlof kunnen opnemen. Nog los van enige flexibiliteit in het rooster. Allemaal redenen die zelfstandig werkende verpleegkundigen noemen voor hun overstap naar het zzp’erschap."

Dit herkent Loe van Erp van SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. "Deze signalen krijgen wij ook. Ons ledenaantal is sinds februari 2021 gestegen van 17.000 naar 26.000. Dat geeft aan dat er echt iets aan de hand is in de zorg. Van die 26.000 leden zijn er circa 8.500 verzorgende en 4.250 verpleegkundige. Naar schatting werkt de meerderheid hiervan in de vvt."
Onderzoek naar de redenen om zelfstandige te worden
Naar aanleiding van de groei besloot Solopartners onderzoek te doen naar de redenen waarom zorgverleners in loondienst zelfstandig willen worden. Maar liefst 63% van de zelfstandigen gaf aan te kiezen voor het ondernemerschap zodat ze flexibel om kunnen gaan met hun werktijden. Daarnaast gaf 44% aan meer grip te willen op de werkdruk en meer invloed te willen om hun vak uit te kunnen oefenen op hun eigen manier. Ook voelde ongeveer 40 procent zich niet gewaardeerd in loondienst en wilden ze graag meer verdienen.

Een blijvende trend
Met de toenemende werkdruk is de verwachting dat het aantal zelfstandigen toe blijft nemen en dat deze trend zich nog een aantal jaren voort gaat zetten. Wil jij ook zelfstandige in de zorg worden? Je vindt alle informatie over het worden van een zelfstandige zorgverlener op: https://www.duobus.nl/zzper-in-de-zorg

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.