Welke verzekeringen zijn voor jou als zelfstandige in de zorg verplicht?

donderdag 22 december 2022

Als zzp’er in de zorg loop je risico’s. Een groot deel daarvan hoort bij het ondernemerschap. Heb je bijvoorbeeld genoeg werk, betalen je opdrachtgevers wel op tijd en voldoe je wel aan alle eisen om je beroep uit te mogen voeren? Niet elk risico kun je voorkomen of beperken en sommige gevolgen zijn ook niet zelf te dragen: een grote aansprakelijkheidsclaim of zeer langdurige ziekte bijvoorbeeld. Voor die calamiteiten zijn er verzekeringen. Maar wat is wel en niet verstandig? In dit artikel lees je algemene informatie over verzekeringen voor zzp’ers in de zorg en krijg je een aantal praktische tips.

Welke verzekeringen zijn verplicht?
Er zijn twee verzekeringen verplicht in Nederland, namelijk je eigen zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van je auto. Deze heb je als het goed is al geregeld. Soms kan een opdrachtgever een verzekering contractueel verplichten, zoals een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

Tip: veel bemiddelaars en gemeentes eisen standaard in hun voorwaarden verzekeringen die niet voor ieder beroep nodig zijn of zelfs niet altijd mogelijk zijn, zoals beroepsaansprakelijkheid. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verzekeraar of adviseur en laat de overeenkomst aanpassen.
Welke verzekeringen zijn echt noodzakelijk?
Wat noodzakelijk is verschilt uiteraard per beroep en per persoon; uiteindelijk bepaal je dit zelf, waar nodig met hulp van een specialist. Maar de bedrijfsaansprakelijkheid is toch wel een 'must-have' voor elke zelfstandige in de zorg.

Bedrijfsaansprakelijkheid
Bedrijfsaansprakelijkheid ontstaat als je (onopzettelijk) schade toebrengt aan een persoon of aan andermans spullen. Dat kan bijvoorbeeld de vaas zijn die de thuishulp omstoot bij het stofzuigen. Veel mensen denken dat ze hiervoor privé verzekerd zijn, maar die verzekering keert alleen uit bij schade die privé is veroorzaakt. Schades die je tijdens je werk als zzp’er maakt zijn dus niet gedekt. Hiervoor heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Beroepsaansprakelijkheid
Voor sommige beroepen is alleen een basis bedrijfsaansprakelijkheid niet voldoende: bijvoorbeeld als er verkeerde medische handelingen kunnen plaatsvinden of omdat er een advies gegeven wordt dat verkeerd kan zijn waardoor iemand anders (patiënt of een ander zorgverlener) financieel nadeel heeft, zoals bij een verkeerde of onjuist vastgelegde indicatiestelling.

In dat geval heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Wat voor jou en jouw beroep de beste dekking is, is persoonlijk en adviesgevoelig: dat is iets voor jou om met een verzekeraar of adviseur te bespreken.

Tip: werk je met spullen van anderen, zoals patiënten? Controleer dan ook of je een “opzicht”-dekking in je aansprakelijkheidspolis hebt. Schade aan spullen die je tijdens gebruik per ongeluk beschadigt, vallen namelijk buiten veel standaard dekkingen, terwijl het meestal wel eenvoudig en goedkoop mee te verzekeren is.

Bron: solopartners.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.