Vakbonden accepteren 13% verhoging niet en dreigen met acties

zaterdag 25 februari 2023

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de NVZ is helaas opnieuw mislukt. Volgens de woordvoerder blijft de NVZ bij 13% meer loon voor de circa 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen. Hij vertelt: “Aanstaande woensdag gaan we opnieuw in gesprek met de bonden. Die 15% kunnen we niet betalen, 13% nog wel.”

De achterban staat in de startblokken
De vakbonden willen snel een overeenkomst en gaan de ziekenhuizen nu een ultimatum stellen, aldus FNV Zorg & Welzijn. Zij dreigen met acties in de ziekenhuizen en een breed scala aan protesten, zoals zondagsdiensten of werkstakingen. Voorzitter Stella Salden van NU’91 vertelt: "De actiebereidheid van onze achterban is groot en zij staan klaar in de startblokken."

De vakbonden: 15% verspreid over twee jaar
De bonden willen per 1 februari een loonsverhoging van 10 procent met een minimum van 100 euro bruto. Voor 2024 eisen ze 5 procent. In de cao moet wel worden opgenomen dat als de inflatie volgend jaar hoger is dan die 5 procent, de 200.000 werknemers worden gecompenseerd.

De bonden laten ook weten dat ze ontevreden zijn over de verhoging van de kilometervergoeding van acht naar veertien cent in de komende twee jaar. Dat is ongeveer een derde minder dan bij de meeste werkgevers. "Onacceptabel" reageert Merlijn.
"Ook al omdat de NVZ geen stap wil zetten om tegemoet te komen aan verbeterde afspraken rondom de bereikbaarheidsdiensten."

De NVZ benadrukt hetzelfde te willen als de bonden en mensen te willen behouden. "Daarom komen we met een riant en royaal aanbod," aldus een woordvoerder.

NVZ: 13% loonsverhoging verspreid over twee jaar
Het bod van de NVZ is gespreid over twee jaar: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. Daar zit een maximum op: werknemers krijgen hooguit 300 euro per maand erbij en volgend jaar maximaal 180 euro per maand extra.
CNV Zorg & Welzijn noemde het bod dinsdagochtend "volstrekt onvoldoende om de koopkracht op peil te houden".

De bonden hadden eerder duidelijk gemaakt dat deze gespreksronde de laatste zou zijn. "De tijd van praten is voorbij, de werkgevers kunnen een ultimatum tegemoet zien en zich voorbereiden op acties van onze leden", aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn dinsdagmiddag.

Bron: nursing.nl

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.