Voldoe jij aan de vergewisplicht in de zorg?

dinsdag 21 maart 2023

In één van onze vorige artikelen hadden we het over het screenen van zzp’ers in de zorg en hoe wij als organisatie jou als zorginstantie hierbij ondersteunen, maar weet jij wat jouw vergewisplicht inhoudt en wat de consequenties zijn als je hier niet aan houdt? In dit artikel vertellen wij jou meer over deze plicht.

Wat is de vergewisplicht in de zorg?
De vergewisplicht in de zorg is een verplichting voor zorginstellingen om te controleren of nieuwe medewerkers en ingehuurde zelfstandige zorgverleners geschikt zijn om zorg te verlenen en of zij voldoen aan de gestelde kwalificaties en eisen. Denk hierbij aan gedrag, integriteit en vakbekwaamheid.

Hoe wordt de vergewisplicht uitgevoerd?
Je kunt als zorgorganisatie op meerdere manieren de vergewisplicht uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld referenties nagaan, diploma’s opvragen en certificaten controleren. Daarnaast levert een zelfstandige zorgverlener een VOG aan. Deze kun je als organisatie controleren. Wanneer je samenwerkt met Duobus controleren wij deze voor je tijdens onze Pre-employment screening.

Wat zijn de consequenties van het niet uitvoeren van de vergewisplicht?
Allereerst kan het niet uitvoeren van de vergewisplicht leiden tot ernstige gevolgen voor de patiëntveiligheid, bijvoorbeeld doordat een zorgverlener niet beschikt over de juiste kwalificaties voor de functie. Bovendien kun je een boete ontvangen als je als zorginstelling de vergewisplicht niet uitvoert. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met de IGJ en andere toezichthoudende instanties.

Wil je meer weten over hoe Duobus jou helpt bij het uitvoeren van een screening?
Lees dan ons laatste artikel over Pre-employment screening met Duobus of neem contact met ons op.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.