Fittere dokters en verpleegkundigen aan het bed

vrijdag 11 mei 2018

Het Radboud UMC komt met een initiatief om haar professionals het goede voorbeeld te laten geven aan hun patiënten. Zij zijn het programma “Healthy professionals” gestart om zo het belang van een gezonde leefwijze voor werknemers in de zorg onder de aandacht te brengen.

Al jaren doet de overheid haar best om mensen aan te zetten tot een gezondere leefwijze. Helaas, mocht dit tot op heden nog niet baten. In het Radboud UMC hebben ze een idee om daar verandering in te brengen. Namelijk dat eerst de medisch specialist gezonder moet worden. 

Voorbeeldfunctie van zorgsector
De zorg staat bekend om haar hoge werkdruk, lange dagen, onregelmatige tijden en emotioneel zware werkzaamheden. Daardoor zijn zorgverleners ook vaker ziek. Vorig jaar lag het ziekteverzuim namelijk met 5,1% een procentpunt boven het gemiddelde in Nederland. Hiermee geeft de zorgsector dus geen goed voorbeeld voor de rest van Nederland, terwijl ze wel een belangrijke rol hebben in het gezonder maken van Nederland. De overheid verwacht van artsen en verpleegkundigen dat ze patiënten aanspreken op hun ongezonde leefwijze en advies geven over hoe zij het ontstaan van ziektes kunnen voorkomen. Maar nu rijst de vraag of dat wel kan als zij niet eens altijd goed voor zichzelf zorgen?

Healthy Professionals
Leon van Halder, bestuursvoorzitter van het Radboud UMC, en Kees van Laarhoven, hoofd van de afdeling Heelkunde in het universitaire ziekenhuis, denken dat je patiënten alleen overtuigend op hun ongezonde leefwijze kan aanspreken als je het zelf ook goed doet. Om het belang van een gezonde leefwijze meer onder de aandacht te krijgen, is Van Laarhoven het afgelopen jaar het programma “Healthy Professionals” gestart. In dat programma voeren werknemers gesprekken met een coach, doen ze een gezondheidscheck en volgen ze cursussen over geluk, mindfulness en gezond eten. Het doel van het programma is dat werknemers zich minder vaak ziek melden en dat zij patiënten ertoe kunnen aanzetten om gezonder te gaan leven.
“Wij denken dat de kwaliteit van zorg echt gaat verbeteren en de patiënttevredenheid toeneemt”, aldus Van Halder. 


Maatschappelijke taak 
De overheid heeft al eerdere initiatieven ondernomen op dit gebied maar die leverden weinig resultaat op. Tussen 2014 en 2016 heeft het Kabinet ook al afspraken gemaakt betreffende preventie maar Nederlanders zijn amper gezonder gaan leven. Van Halder ziet het als een maatschappelijke taak om hier iets aan te doen. “Het is niet alleen onze verantwoordelijkheid om zorg te verlenen, maar ook om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Daarom zijn we dit project gestart. De zorg moet echt gaan veranderen om betaalbaar te blijven. Van alleen maar patiënten willen behandelen naar het voorkomen van ziekten. Als ziekenhuis moeten we daar het voortouw in nemen.” 

Volgens Van Halder en Van Laarhoven zijn de eerste effecten van hun pilot al te zien op de werkvloer. "Medisch specialisten vertellen nu trots dat ze een uur langer slapen per nacht. Terwijl het vroeger werd ervaren als een zwaktebod als je moe was," zegt Van Laarhoven. 

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.