Thuisbehandelingen long- en borstkanker

woensdag 16 mei 2018

Het Zilveren Kruis pleit voor meer thuisbehandelingen voor long- en borstkanker patiënten omdat dit een heel aantal voordelen met zich mee zou brengen.

Het Zilveren Kruis wil in 2018 met 10 procent van de ziekenhuizen in Nederland afspraken maken over thuisbehandelingen voor immuno- en chemotherapie. Momenteel ligt de focus op long- en borstkanker maar ze sluiten andere thuisbehandelingen niet uit. Zorgaanbieders zullen de ruimte krijgen om deze thuisbehandelingen zelf in te richten. Het Zilveren Kruis stelt hier een vergoeding tegenover. Op deze manier zouden ziekenhuizen het proces kunnen optimaliseren. 

Voordelen thuisbehandelingen 
Er zijn een aantal ziekenhuizen die momenteel al werken met thuisbehandeling in pilots. Het Zilveren Kruis wil dat aantal graag opschroeven omdat volgens hen de waardering van patiënten van de thuisbehandelingen erg hoog is. Thuisbehandelingen bieden een heel aantal voordelen. Patiënten en zorgaanbieders benoemen tijdswinst, minder lichamelijke ongemakken, minder stress en meer rust in de thuissituatie. “De meeste patiënten geven de scores 8, 9, of 10 aan de pilots. Bovendien moeten de thuisbehandelingen wel toenemen om de zorg betaalbaar te houden en de druk in de wachtkamer te verkleinen’, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis.

Niet alle patiënten willen thuisbehandelingen 
Uit resultaten van een vragenlijst van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties bleek dat niet alle patiënten een voorkeur hebben voor thuisbehandelingen. In hun onderzoek hebben ze 738 (ex)-kankerpatiënten ondervraagd en daaruit bleek dat 35% kiest voor een behandeling in het ziekenhuis, 24% voor thuisbehandeling en 32% kiest voor een afwisselende behandeling. 

Onder begeleiding van deskundige verpleegkundige
Als patiënten kiezen om thuis hun infusen en medicijnen tegen kanker toegediend te krijgen dan krijgen ze eerst een paar behandelingen in het ziekenhuis om te zien of het thuis veilig kan. De thuisbehandelingen vinden altijd plaats onder begeleiding van een deskundige verpleegkundige, die de hele behandeling bij de patiënt blijft.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.