Aantal zzp’ers in verpleging en verzorging neemt fors toe.

maandag 4 juni 2018

Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat overstapt naar zzp’erschap, is vorig jaar fors toegenomen. Uit een Onderzoek van SoloPartners blijkt dat in 2017 maar liefst 3000 verpleegkundigen en verzorgenden het dienstverband inwisselden voor zelfstandig ondernemerschap.

Uit onderzoek van Solopartners, de branchevereniging van zelfstandige zorgverleners, blijkt dat het aantal zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden nu op ongeveer dertigduizend zit en dat dit elk jaar met ongeveer 10 procent toeneemt.

Flexibiliteit en vrijheid 
De belangrijkste drijfveren om voor zichzelf te beginnen zijn behoefte aan flexibiliteit en vrijheid. Ook is te zien dat vooral ervaren verpleegkundigen en verzorgenden ervoor kiezen om als zzp’er te beginnen. Wegens het personeelstekort in de zorg kunnen ze meteen aan de slag. Tweederde van de zzp’ers laat zich door een bureau bemiddelen en een groot deel wordt ingezet als flexibele schil bij organisaties. 

Wkggz 
Uit een telling van Wkggz-plichtige eenmanszaken in het register van de Kamer van Koophandel is gebleken dat er in totaal ongeveer 127 duizend zzp’ers in de zorg werkzaam zijn. Eenderde daarvan bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden. In 2017 kwamen er iets meer dan viertienduizend eenmanszaken in de zorg bij. Dat is een stijging van twaalf procent.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.