Groei aantal zzp’ers in de zorg

maandag 16 juli 2018

Er komen steeds meer zzp'ers in de zorg. Dat heeft deels te maken met het personeelstekort en de wens om flexibel te werken, maar er zijn ook negatieve drijfveren. Veel oudere werknemers zijn namelijk de administratieve lasten zat.

121.000 zzp’ers in de zorg in 2018
In 2013 hadden ruim 80.000 Nederlanders zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven als zelfstandige in de zorg. Dit jaar is dat opgelopen tot 121.000. Vooral verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen en medewerkers in de thuiszorg en kinderopvang kiezen er vaker voor om als zelfstandigen aan de slag te gaan. De zzp'ers maken zo’n 10 procent uit van het totale aantal medewerkers in de zorg. 

Personeelstekort
Dat er meer zzp’ers in de zorg werken, heeft deels te maken met het personeelstekort. Zorginstanties kiezen dus vaker voor werken met zelfstandigen omdat vacatures lastig zijn op te vullen. Veel bedrijven kampen met personeelstekorten. Eerder meldde het UWV al dat het aantal vacatures in de zorg waar geen geschikte kandidaat voor is te vinden hard groeit. Bij zorginstellingen had de helft vorig jaar problemen om vacatures in te vullen.

Administratieve last
Een groeiende groep mensen kiest volgens de krant voor een zelfstandig bestaan, omdat daarmee meer wordt verdiend dan in loondienst. Bovendien willen vooral jongeren vaker een flexibele baan, die rekening houdt met drukke agenda’s.

Echter bestaat de grootste groep zelfstandigen volgens Trouw uit oudere generaties die aangestuurd worden door een negatieve drijfveer. Zij zijn namelijk de administratieve lasten zat. Als zzp’er zouden zij meer tijd kunnen besteden aan echte zorgtaken in plaats van papierwerk. 

Duobus
Bij de administratieve lasten zou Duobus een uitkomst kunnen bieden voor deze zzp’ers. Duobus is namelijk ontstaan vanuit de vraag een werkwijze te ontwikkelen die het ondernemerschap van zzp’ers in de zorg duidelijk naar voren laat komen en daarnaast de administratieve lasten van de zzp’er vermindert. Zorg op maat wordt bij uitstek door zzp’ers geleverd en door veel te automatiseren is er meer tijd voor deze zorg. Duobus meent daarin geslaagd te zijn en blijft constant werken aan verbeteringen. Alles wat Duobus doet en gaat doen moet bijdragen aan de kwaliteit van geleverde zorg en het gemak voor zowel zorgorganisaties als zzp’ers.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.