Verhitte verpleegkundigen en verzorgenden willen airco

woensdag 25 juli 2018

Zomers weer staat garant voor een stroom aan oververhitte telefoontjes bij vakbond NU'91.

De belangrijkste vraag die de vakbond jaarlijks kan noteren is de volgende: ‘Is je werkgever verplicht te zorgen voor airconditioning wanneer de buitentemperaturen stijgen?’ Die klacht is vooral afkomstig van verpleegkundigen en verzorgenden uit verpleeghuizen. “Niet zelden zijn die nog gevestigd in verouderde panden met slechte klimaatbeheersing,” vertelt NU’91-jurist Carel van den Bergh.

Geen wettelijke verplichting
“Maar er is niet zoiets als een wettelijke verplichting dat je werkgever voor airco zorgt,” verduidelijkt Van Den Bergh. “Als de noodzaak echt hoog is moet de OR ervoor zorgen dat dit aangekaart wordt bij de directie.” Uit reacties blijkt dat niet iedere werkgever welwillend is voorzorgsmaatregelen tegen de hitte te nemen. Vaak wordt dan door werkgevers het argument aangehaald dat het maar een paar weken per jaar warm is en of hittepreventie dus de investering wel waard is. “Het geld kan immers ook gebruikt worden om extra medewerkers in te zetten. Maar er zijn natuurlijk ook minder kostbare oplossingen tegen de hitte, zoals zonwering of ventilatoren. Of wat vaker een korte pauze om te kunnen drinken.”

Online hittecheck
NU’91 wil nu aan de hand van een online check breder in kaart brengen of werkgevers voldoende maatregelen nemen om het koel en werkbaar te houden in de instellingen. Deze online check staat nog tot morgen online, dus mocht je hem nog willen invullen klik dan hier.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.