Zomerdruk in zorg groot: 'In vakantie gebeld om in te vallen'

vrijdag 27 juli 2018

De werkdruk onder verpleegkundigen en verzorgenden is in deze vakantieperiode enorm, blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging. Werknemers zouden zelfs loten voor een vakantie of eerder terugkomen.

Beroepsvereniging V&VN ondervroeg 2600 medewerkers in de zorg over de werkdruk. Ruim zes op de tien medewerkers geven aan dat de druk groter is dan vorig jaar. In de vakantiemaanden moet het werk door een kleinere groep gedaan worden, maar deze zomer zou het wel heel erg zijn.

"Bij mij in de wijk haalden de planners er per patiënt 5 minuten af, ongeacht de zorgvraag. Dat scheelt weer één medewerker per dag", zegt een wijkverpleegkundige tegen V&VN. Een ander zegt dat er geloot moet worden om te bepalen wie er op vakantie mag gaan.

Zorgmedewerkers zouden zelfs tijdens hun vakantie gebeld worden om in te vallen of om een deel van hun vakantie in te leveren. V&VN pleit voor maatregelen om meer verzorgenden aan te trekken. "Ondanks alle plannen en mooie woorden, zien verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk geen verbetering."

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.