Nederlandse wervingscampagne kan leiden tot leegloop onder verpleegkundigen in Suriname

dinsdag 14 augustus 2018

Door te kort aan verpleegkundigen in Nederland zoeken bemiddelaars naar werkkrachten buiten de Nederlandse grenzen en Suriname dreigt daar slachtoffer van te worden.

Afgelopen maart plaatste Aroen Sing een vacature in de Surinaamse media voor gediplomeerde verpleegkundigen. "Wij beschouwen het als een logische stap om in Suriname op zoek te gaan naar verpleegkundigen, want zij spreken ook Nederlands", vertelt hij. Er werd een baan aangeboden voor minstens één jaar in een grote Nederlandse zorginstelling, inclusief werkvergunning en verblijfsvergunning. Maar liefst driehonderd verpleegkundigen solliciteerden op de functie. 

De vacature zorgde voor grote verontwaardiging in Suriname. "De schrik voor het vertrek van onze beste verpleegkundigen zit er goed in", zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad Suriname. Hindori is ook directeur van het Sint Vincentius-ziekenhuis in Paramaribo, dat maar zo'n 110 hoogopgeleide verpleegkundigen telt. Volgens Hindori hebben de Surinaamse ziekenhuizen te maken met stijgende vertrekcijfers van hun beste verpleegkundigen naar het buitenland.

Economische situatie
Door de economische crisis worden buitenlandse vacatures steeds populairder. Zelfs de pogingen van de overheid om het medisch personeel in Suriname te houden door ze stukken land te geven buiten Paramaribo mag nog niet baten. "Vroeger kwamen Filippino's naar Suriname om in onze ziekenhuizen te werken. De economie was gunstig en ze konden hier geld sparen om op te sturen naar hun familie. We hadden een bruisende zorgsector", vertelt Hindori. Toen het echter slechter ging met de Surinaamse economie waren de Filipino’s de eersten die vertrokken. "En nu vertrekken onze eigen mensen ook”. Hindori geeft aan dat zolang Nederland met een tekort aan verpleegkundigen zit en zolang de financiële situatie in Suriname hetzelfde blijft, verpleegkundigen zullen vertrekken.

Buitenlands zorgpersoneel
Van de 206.000 verpleegkundigen die in Nederland zijn geregistreerd in het BIG-register, komen er ruim 3200 uit het buitenland. Elk jaar komen er pakweg 130 tot 140 nieuwe buitenlandse inschrijvingen bij. Dat zijn echter alleen verpleegkundigen. Zorgorganisaties kijken ook naar het buitenland voor verzorgenden. Deze beroepsgroep hoeft zich niet te registreren in het BIG. Cijfers over het aantal buitenlandse verzorgenden dat in Nederland werkt, zijn er niet.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.