3 tips tegen een winterdip

vrijdag 27 december 2019

Veel hebben in de winter last van de enige echte winterdip. Moeite met opstaan, een vermoeid of een neerslachtig gevoel. Het zijn de veelgehoorde winterklachten op het spreekuur bij de huisarts. Maar wat kun je zelf doen tegen de winterdip? Wij geven je 3 tips!

#Tip 1 Pak zonlicht wanneer mogelijk
De grootste boosdoener is een tekort aan zonlicht in de winter. We vertrekken namelijk in het donker richting het werk en komen thuis als het weer donker is. Het is daarom verstandig om overdag in de pauze een stukje te gaan wandelen. Zo krijg je toch je vitamine D binnen en voel je je een stuk beter. Ook zou je, indien mogelijk, met patiënten een buitenwandeling kunnen maken en het winterse landschap bewonderen.

#Tip 2: Denk om je voeding
In de winter zijn we snel geneigd onszelf te troosten met een lekkere vette hap, een stuk chocolade of chips. Wij snappen dit heel goed. Helemaal wanneer het buiten amper licht lijkt te worden. Echter, je gaat je niet beter voelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze lekkernijen leiden tot een groter risico op een winterdepressie. Door dagelijks walnoten te eten, lijnzaad te gebruiken of omega 3 te slikken voel je je al een stuk beter en gezonder. Natuurlijk mag je jezelf verwennen, maar snoep met mate en eet licht.

#Tip 3 doe een stap terug
In de winter is het later licht en eerder donker. Ondanks dat leven we 's winters in hetzelfde tempo als in de zomer. We moeten van alles en alles moet door gaan. Juist in de winter is het niet gek om af en toe nee te zeggen en een stapje terug te doen. We hebben namelijk in de winter gewoon minder energie dan in de zomer.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.