“Ziel wordt uit de zorg gehaald”

vrijdag 27 december 2019

Jet Bussenmaker vertelt in een interview met zorgvisie dat de regels de ziel uit de zorg aan het halen zijn. Zelf verleende ze intensieve mantelzorg aan haar ouders en ze heeft ervaren hoe het systeem bepaalt wat goed is voor patiënten. Dit laat weinig ruimte voor persoonsgerichte zorg.

De wetten zijn knellend
Bussemaker heeft zelf ervaren hoe alle weten zorgden voor knelpunten voor haar thuiswonende ouderen in hun laatste levensfase. “Mijn vader pendelde van streekziekenhuis umc, naar revalidatiezorg en weer naar huis. Hij kreeg thuis twee keer een delier en belandde op de SEH, waar hij helemaal niet thuishoorde. Hij bleef onnodig in het ziekenhuis, omdat er elders geen plek was voor hem.

Speciaal vervoer regelen en huizen rolstoelproof maken bleek een van de grootste uitdagingen te zijn. Het leek wel een taaie bureaucratische exercitie. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen verdwalen in de jungle van regels. Je moet wel erg mondig zijn om dingen te regelen.”

Op 11 februari spreekt Jet Bussemaker op het vernieuwde congres ‘Ouderenzorg op de juiste plek’. Hier zal het hebben over hoe we de keten van zorg aan ouderen succesvol in kunnen richten.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.