Geen vaste praktijk meer kunnen vinden door tekort aan huisartsen

zaterdag 7 maart 2020

De Landelijke Huisartsen Vereniging waarschuwde in eerdere rapporten al dat er in 2023 een ernstig akkoord aan huisartsen zal zijn. Echter, we zien in 2020 al grote tekorten. Zo moeten inwoners van Enschede, Middelburg, Kampen en Emmen maandenlang wachten voordat zij een vaste huisarts vinden. Dit schreef de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Naast deze steden blijken nog eens elf steden binnenkort met ernstige tekorten te gaan kampen.

Het gaat om Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch en Eindhoven. In al deze steden dragen huisartsen wel de zorgplicht om mensen in acute nood te helpen, maar een vaste praktijk vinden blijkt volgens het dagblad vrijwel onmogelijk.

Het kabinet heeft de laatste jaren steeds meer ingezet op huisartsen om kosten binnen ziekenhuizen te drukken. Het gevolg hiervan is dat huisartsen kampen met meer stress en werkdruk. Ook praktijken zijn druk bezig met het opsporen van hun opvolgers. Zo zoeken ten minste tweehonderd praktijken, vooral aan de uiterste grenzen van het land, intensief naar nieuwe huisartsen. Dit doen ze met behulp van campagnes en aantrekkelijke banen.

De aanwas bestaat echter vooral uit vrouwelijke huisartsen, die veelal in deeltijd werken en geen eigen praktijk willen beheren, schrijft de Volkskrant. Het Capaciteitsorgaan adviseerde in 2016 al het aantal opleidingsplaatsen te verhogen naar 879 plaatsen. Het kabinet daarentegen hield tot nu toe vol aan een verhoging van 650 naar 750 plaatsen.

Zoals eerdergenoemd stond er in de eerdere rapporten van De Landelijke Huisartsen Vereniging al dat we zouden gaan kampen met ernstige tekorten. De verwachting is dat het tekort ons hard zou raken in 2023 en dat de situatie in 2028 nog nijpender zal zijn. Met name Zeeland, Drenthe, Drechtsteden, de Achterhoek en het noorden Noord-Holland krijgen het zwaar te verduren.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.