Nieuwe richtlijnen voor PBM’s buiten het ziekenhuis

donderdag 28 mei 2020

Het RIVM komt met nieuwe richtlijnen voor beschermende middelen buiten ziekenhuizen De richtlijn schrijft in algemene zin voor dat beschermende middelen niet nodig zijn wanneer de afstand tot de patiënt meer dan 1,5 meter is. Dit geldt ook voor het snel iets aangeven aan een patiënt of iemand te hulp schieten. Zelfs als er sprake is van (symptomen van) besmetting met Covid-19. Op aandringen van vakbonden en V&VN heeft het RIVM nu officieel uitgesproken dat zorgprofessionals altijd zelf kunnen bepalen of in een specifieke situatie beschermende middelen nodig zijn. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen nu zelf vanuit hun professie inschatten of de inzet van deze middelen noodzakelijk is.

Voor wie zijn deze richtlijnen?
Deze nieuwe richtlijn is voor alle zorgprofessionals die buiten het ziekenhuis werken. Je kunt hierbij denken de huisartsenzorg, wijkverpleging, Wmo ondersteuning, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, ambulancezorg en geestelijke gezondheidszorg.

Er zijn veel reacties gekomen op deze nieuwe richtlijn. Beroepsvereniging V&VN drong namelijk al langer aan op betere bescherming voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook NU'91 is blij met de nieuwe richtlijn.

Wil jij meer weten over de nieuwe PBM’s buiten het ziekenhuis? Bekijk dan de site van het RIVM. https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.