Versoepeling urencriterium

vrijdag 7 augustus 2020

De situatie waarin we ons nu bevinden is uniek. Sommige zzp’ers hebben ontzettend veel uren gedraaid de afgelopen maanden en sommige weinig tot geen. Voor de zzp’ers die minder uren gewerkt hebben, geldt een versoepeling van het urencriterium en in dit artikel vertellen wij jou hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe werkt het urencriterium?
Het urencriterium is een vereiste wanneer je gebruik wilt maken van de zelfstandigenaftrek. Hiervoor dien je 1225 uur of meer te werken in of aan jouw bedrijf. Bovendien moet je een ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en heb je op 1 januari de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Je kunt de uren waarin je bezig bent met het zoeken naar opdrachten, de administratie of het uitzoeken van wet- en regelgeving meetellen in het urencriterium.
Versoepeling voor zelfstandigen
Minister Vijlbrief heeft in een Kamerbrief laten weten dat er aanvullende fiscale maatregelen in verband met de Coronacrisis worden genomen. Een van deze maatregelen is de versoepeling omtrent de 1225 uren die per kalenderjaar minimaal gemaakt moeten worden. Voor de zorgverleners geldt dit jaar dat je voor deze periode, van 1 maart tot en met 1 oktober, 24 uur per week mag rekenen. Dus ook als je deze uren niet hebt gemaakt.
Versoepeling arbeidsongeschikt
Indien je arbeidsongeschikt of deels arbeidsongeschikt bent, geldt er een urencriterium van 800 uur. Om deze reden mag je als arbeidsongeschikte zelfstandige maar 16 uur per week opvoeren.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.