De zzp’ers krijgen één stem

woensdag 9 september 2020

Eind augustus werd er bekend gemaakt dat vier ZZP belangenorganisaties, ZZP Nederland, PZO, FNV, Zelfstandigen Bouw en Solopartners, samen gaan werken om samen de stem van de zzp’er te vertegenwoordigen. Dit gaan zij doen onder de naam Vereniging Zelfstandigen Nederland, afgekort VZN. Doordat deze vier organisaties samengevoegd worden, heeft de VZN nu een ledenbestand van meer dan 100.000 zzp’ers die het gaat vertegenwoordigen.

Niet onafhankelijk
Voorheen bleek dat de belangenbehartiging voor de zzp’ers niet altijd onafhankelijk verliep. In de afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld dat de FNV en de VNO-NCW een pensioenakkoord tekenden voor werknemers. Hierin stond dat zzp’ers verplicht een AOW moeten afsluiten. Bij de uitwerking van die verplichte AOV zaten vervolgens FNV Zelfstandigen en PZO aan tafel namens zzp’ers. ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners zaten niet aan tafel tijdens de onderhandelingen over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de nieuwe samenwerking hoopt het VZN dit te voorkomen.
Verankerde rechtspositie
Het doel van de VZN is om een verankerde rechtspositie te krijgen met duidelijke fiscale kaders en spelregels. Bovendien wil de belangenorganisatie de ZZP’ers in Nederland een groter platform geven en wil het ervoor zorgen dat zij gehoord worden.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.