Basistraining Mantelzorgdriehoek V&V | (uitgesteld i.v.m. coronavirus)

Praktische info

Categorie
Communicatie
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
3
Kosten
€ 125
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
De zorg is een dynamisch werkveld met grote levensthema’s. Goed samenspel tussen cliënt, mantelzorgers, zorg- en hulpverleners wordt steeds belangrijker. Als professional heb je daarin een regietaak. Dat is niet altijd eenvoudig. Hoe liggen de verhoudingen binnen de familie? Wat is het netwerk? Welke thema’s spelen? Welke rol en taak heb jijzelf en welke rol hebben anderen? Hoe werk je samen met overbelaste mantelzorgers? Welke waarden van jouzelf worden geraakt?

Samen met de cliënt en naasten maak je als zorgprofessional deel uit van een driehoek. Deze driehoek wordt ook wel de Mantelzorgdriehoek genoemd. In 2019 zijn er binnen Coöperatie Dichtbij, waar Scholing Dichtbij onderdeel van is, twee pilots gestart over de Mantelzorgdriehoek. Deze pilots vormen de basis van deze Basistraining.

De Mantelzorgdriehoek is een concreet hulpmiddel en direct toepasbaar in de praktijk. De Basistraining Mantelzorgdriehoek biedt je dan ook praktische handvatten voor een gesprek over relaties, posities, communicatie, rollen en vertrouwen. De aanpak is gericht op het vergroten van de kwaliteit van zorg voor alle betrokkenen in de Mantelzorgdriehoek.

Inspirerend dagdeel, praktisch toepasbaar
In deze korte basistraining doe je in één dagdeel de belangrijkste kennis en inzichten op. Je ontvangt een cursusboek en een digitale reader om alles rustig te kunnen nalezen en je verder te verdiepen. Het programma is een interactief opgezet. Je gaat praktisch aan de slag en ervaart de verschillende dimensies van de zorgdriehoek. Uit de pilot is gebleken dat de basistraining een inspirerende training is met veel herkenning uit de praktijk.

Deze scholing wordt verplaatst i.v.m. het coronavirus. Er zal zo spoedig mogelijk een nieuwe datum worden gepland. Het is nog steeds mogelijk om je aan te melden, dan nemen we je beschikbaarheid mee in het plannen van een nieuwe datum.Voor wie


Verzorgenden en verpleegkundigen binnen de thuiszorg, ALS-zorg of palliatieve zorg, die te maken hebben met een familiesysteem of met mantelzorgers.

Leerdoelen


De basistraining biedt kennis en inzichten waarmee je meer grip krijgt op het complexe samenspel binnen de Mantelzorgdriehoek.
Na het volgen van de training:
- Kun je de Mantelzorgdriehoek tekenen en in eigen woorden uitleggen;
- Kun je met professionele afstand kijken naar je eigen houding en gedrag binnen de driehoek;
- Ben je je meer bewust van het perspectief van anderen in de driehoek;
- Kun je gerichter je communicatiestijl kiezen;
- Weet je welke instrumenten je voor de mantelzorger kunt inzetten.

Vervolg


Na het volgen van de basistraining kun je je desgewenst aanmelden voor de Driehoeksintervisie. De Driehoeksintervisie diept casuïstiek met elkaar uit aan de hand van de Mantelzorgdriehoek. Hierover volgt later meer informatie.

Accreditatie


De Basistraining Mantelzorgdriehoek is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V voor 3 punten.

Op maat


Wil je liever een training met je eigen team, helemaal afgestemd op jouw werkveld? Dat kan! Neem contact met ons op voor een incompany training op je eigen locatie via info@scholingdichtbij.nl of 050 577 8886.

Over de docent


De scholing wordt gegeven door Joke van Raalte. Joke is sinds twintig jaar zelfstandig trainer en coach. Ze begeleidt intervisiegroepen en teams in diverse sectoren van (langdurige) zorg en richt zich de laatste jaren vooral op het samenspel binnen de zorgdriehoek. Joke heeft veel aandacht voor communicatie en relaties, rollen en posities. Naast ruime professionele kennis en ervaring is Joke ook ervaringsdeskundige: als afnemer van zorg, als PGB-vertegenwoordiger, als mantelzorger en als bestuurder van een ouderinitiatief (beschermd wonen met ASS).

Joke heeft de scholing ontwikkeld met Ageeth Jorna van Jorna Management, een erkende instelling voor kortdurend beroepsonderwijs en is CrKBO-geregistreerd. Kijk voor meer informatie op www.heartforcare.nl en www.jornamanagement.nl.

Praktische informatie


Datum: Deze scholing wordt verplaatst i.v.m. het coronavirus. Er zal zo spoedig mogelijk een nieuwe datum worden gepland. Het is nog steeds mogelijk om je aan te melden, dan nemen we je beschikbaarheid mee in het plannen van een nieuwe datum.
Accreditatie: 3 punten (V&V)
Kosten: €125
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen