Spirituele Zorg; een introductie | 12 mei 2023

Praktische info

Categorie
Overig
Lesvorm
Klassikale scholing
Kosten
€ 40
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Spirituele zorg gaat over ondersteuning bij vragen rond zingeving, waarden en levensovertuiging. Het kan bij cliënten gaan over levensvragen zoals: Wil ik nog wel behandeld worden? Wat als de behandeling niet aanslaat? Maar het is niet alleen een belangrijk onderdeel van zorgverlening in de palliatieve zorg. Het is een belangrijk onderdeel van zorg voor alle patiënten en hun naasten. Het kan helpen bij het vinden van betekenis en hoop in tijden van ziekte, bij lijden of verlies.

Spirituele zorg gaat eigenlijk over zorg met hart en ziel voor in de eerste plaats jezelf en daarmee kan je dat ook betekenen in de zorgverlening voor je cliënten.

Juist in een tijd waarin veel zorgmedewerkers hoge werkdruk ervaren blijft het van belang ruimte te nemen om je af te vragen hoe het met je gaat: Waar word ik blij van (draagkracht)? Wat kost me energie (draaglast)? Uit een onderzoek dat werd gedaan door het UMCG blijkt dat zorgmedewerkers, die zich verdiepen en beoefenen in spirituele zorg, de zorg voor welzijn bij cliënten vergroten maar ook het welzijn en werkplezier van henzelf.

In deze introductie op spirituele zorg maak je kennis met de mogelijkheden die spirituele zorg voor jou kan betekenen in hoe jij je zorg verleent, als ook hoe je je cliënten werkelijk kan zien, en ze de ruimte kunt geven om te vertellen wat hun persoonlijke innerlijke ervaring is.

Deze kennismaking met spirituele zorg is een introductie op de training die we dit najaar willen bieden.
Deze training is gebaseerd op de Richtlijn Spirituele Zorg.
https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/zingeving-en-spiritualiteit

Voor wie

Voor alle zorgverleners

Over de docent

De scholing wordt gegeven door een verpleegkundige en een geestelijk verzorger. Alle trainers hebben een train de trainer spirituele zorg gevolgd bij het UMCG, ontwikkeld vanuit het consortium Ligare.

Ilse Verloove heeft een achtergrond als verpleegkundige in de psychiatrie en de palliatieve zorg. Verder is zij werkzaam als coach en trainer op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ook begeleid zij intervisie voor zorgverleners.
Marieke Eebes is niveau 4 verpleegkundige en aandachtsvelder palliatieve zorg. Ze volgt een leiderschapstraining via de Omega levensschool waarbij integraal geschoold wordt en spiritualiteit een brede basis vormt.
Angelique Schoemaker is geestelijk verzorger en werkzaam bij Zorggroep Meander. Ze volgt momenteel de master geestelijke verzorging aan de RUG en een hbo-opleiding Theologie en Levensbeschouwing bij Windesheim.
Anne Nipius is geestelijk verzorger in de ouderenzorg en eerste lijn, en werkzaam bij ‘Netwerk voor levensvragen Groningen’. Ze begeleidt mensen bij levensvragen rondom het levenseinde, ziekte en andere gebeurtenissen die het leven ingrijpend veranderen. Ze heeft ervaring op het gebied van ethiek, gespreksleider moreel beraad, Cura, socratisch gesprek en training in zingevende gespreksvoering aan zorgprofessionals.

Praktische informatie

Datum: 12 mei 2023
Tijd:10.00-12.00
Kosten: € 40,- (leden Coöperatie Dichtbij € 30,-)
Locatie: Hereweg 120, Groningen