Suïcidepreventie | op basis van aanmeldingen of aanvraag

Praktische info

Categorie
Overig
Lesvorm
Klassikale scholing
Punten
12
Kosten
€ 346
Inschrijven

Over Scholing Dichtbij

info@scholingdichtbij.nl
050 577 8886
http://www.scholingdichtbij.nl
Deze scholing staat op dit moment open op basis van aanmelding. Heb je interesse? Stuur dan een e-mail naar info@scholingdichtbij.nl. Bij voldoende interesse prikken we in overleg een geschikte datum.

Jaarlijks overwegen in Nederland zo’n 400.000 mensen een einde aan hun leven te maken. 150.000 doen een daadwerkelijke poging. 19.000 mensen worden vanwege een suïcidepoging behandeld bij de huisarts of spoedeisende hulp. Tussen de 1850 en 1950 mensen per jaar overlijden aan suïcide.

De nieuwste inzichten over het verminderen van suïcide zijn vastgelegd in de multi-disciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. De richtlijn geeft veel concrete aanwijzingen over het verbeteren van suïcidepreventie. Ook is duidelijk dat het suïcidale gedrag een eigen focus moet hebben.

Deze scholing wordt gegeven door een docent van Zwiers en Kroezen, die deze scholing hebben vormgegeven aan de hand van de CASE-methodiek. In deze scholing maak je kennis met het CASE-model en leer je deze gestructureerde interviewtechniek te gebruiken om in contact te komen met suïcidale cliënten en om op structurele wijze de belangrijkste risico- en beschermende factoren in kaart te brengen. Je oefent de CASE-methodiek met andere deelnemers.

Uit het PITSTOP-onderzoek is gebleken dat de toepassing van het model leidt tot verbeterde vaardigheden om de ernst van het suïcidale gedrag in te schatten, tot meer zelfvertrouwen bij hulpverleners in de omgang met suïcidale personen, en tot evidence-based werken.

Afhankelijk van de datum en beschikbaarheid, is er een ervaringsdeskundige aanwezig. De ervaringsdeskundige kan uit eigen ervaring vertellen wat goed heeft gewerkt in de bejegening van suïcidaliteit. Op de trainingsdag is hij/zij beschikbaar voor vragen.

Voor wie

Zorg- en hulpverleners, zoals jeugdhulpverleners, sociale teams, Wmo-consulenten, ambulant begeleiders, GGZ.

Leerdoelen


- Kennis opdoen over suïcide
- Kennis opdoen over suïcidepreventie
- Het in praktijk brengen van de multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van
suïcidaal gedrag en het effect hiervan
- Kennismaken en oefenen met de gehele CASE-methodiek in verschillende stappen
- Een structuurdiagnose stellen
- Kennis opdoen over chronische suïcidaliteit
- Kennis opdoen over de richtlijnen voor rapportage

Over de docent

Deze scholing wordt gegeven door een docent van Zwiers en Kroezen. Dit trainingsbureau geeft al sinds 1996 trainingen in o.a. de zorg. Hun specialisme is het contact met anderen, wat ook een van de leerdoelen is van deze scholing. De scholingen van Zwiers en Kroezen zijn oplossings- en systeemgericht.

Aanmelden

Wanneer je interesse hebt in deze scholing, dan kun je je aanmelden via de Aanmeldknop of door een mail sturen naar info@scholingdichtbij.nl met onderwerp: 'Vooraanmelding Suïcidepreventie'. Bij voldoende aanmeldingen wordt een datum geprikt in overleg met de deelnemers.

Praktische informatie

Datum: op basis van aanmeldingen of aanvraag
De cursus gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen
Tijd: 09.00-16.30
Accreditatie: 12 punten (SKJ)
Kosten: €259,50 voor leden Dichtbij (voor niet-leden Dichtbij €346,-)
Locatie: Hereweg 120, Groningen of in-company