Schijnzelfstandigheid? Bouw een sterk netwerk als ZZP'er in de zorg

donderdag 30 mei 2024

Voor zzp’ers in de zorg is het cruciaal om een stevig netwerk van opdrachtgevers op te bouwen. Uit recente gegevens van het CBS blijkt dat bijna 27% van alle zzp’ers in 2023 afhankelijk was van één dominante opdrachtgever, die verantwoordelijk was voor minimaal 75% van hun inkomen. Dit kan leiden tot schijnzelfstandigheid en verhoogde financiële risico’s, waardoor de vrijheid die vaak wordt geassocieerd met zelfstandig ondernemerschap in gevaar komt. In 2023 had 42% van de zzp’ers 10 of meer opdrachtgevers, wat wijst op een gezonde spreiding van inkomstenbronnen. Daarentegen had 45% tussen de 2 en 10 opdrachtgevers en een zorgwekkende 8% was afhankelijk van slechts één opdrachtgever. Deze afhankelijkheid plaatst zzp’ers in een kwetsbare positie, vergelijkbaar met die van een werknemer, maar dan zonder de bescherming van een arbeidsrelatie. Maar wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen? Wij vertellen het in deze blog.

Zorg voor verschillende opdrachtgevers
Het is belangrijk om actief te blijven zoeken naar nieuwe opdrachtgevers om het risico van afhankelijkheid te verminderen. Als vuistregel geldt dat je jaarlijks minimaal drie verschillende opdrachtgevers moet hebben. Instellingen die onder een zorgconcern vallen, worden als één opdrachtgever gerekend, dus ga actief op zoek naar diverse opdrachtgevers door bijvoorbeeld een account aan te maken op Duobus. Binnen Duobus zie je hoeveel verschillende opdrachtgevers je hebt. Ook kun je invullen hoeveel opdrachtgevers je buiten Duobus hebt. Zo hebben jij en de opdrachtgever zicht op het aantal opdrachtgevers.

Professionalisering
Investeren in je professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door (bij)scholingen, verhoogt je marktwaarde en stelt je in staat om diensten aan een breder scala van cliënten aan te bieden. Online vind je ons cursusaanbod met diverse klassikale scholingen, blended learnings en e-learnings voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Marketing en zichtbaarheid
Een sterke online aanwezigheid, een professionele website en een volledig ingevuld profiel op Duobus zorgen ervoor dat potentiële opdrachtgevers jou kunnen vinden. Dit versterkt het beeld van een onafhankelijke en proactieve ondernemer.

Versterk je ondernemersvaardigheden
Het is essentieel dat zzp’ers in de zorg hun ondernemerschap serieus nemen. Dit stelt hen in staat om hun professionele diensten goed in de markt te zetten en economisch zelfstandig te blijven. Ontwikkel een brede klantenkring en versterk je ondernemersvaardigheden om je onafhankelijkheid te behouden.

Speciaal voor zzp’ers hebben we een pagina ingericht met alle informatie voor het starten en professionaliseren van jouw zelfstandige onderneming. Ga naar onze pagina voor zzp'ers in de zorg en lees meer over wat jij kunt doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Duobus Zorgnieuws (Webredactie)

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in de markt.